Prima mașină de curse din lume 100% electrică.
Obiectivul CUPRA este de a redefini viitorul racing-ului: crearea unui nou mod mai curat și mai eficient de a concura pe circuite auto, în care tehnologia și conectivitatea joacă un rol cheie. CUPRA e-Racer anticipează acest viitor, deschizând ușile unei competiții între mașinile electrice, în 2019.
680 CP. Până la 500kW putere de vârf, ce poate fi menținută pentru 10 secunde. Motorul atinge 12.000 de rotații folosind un singur raport de reducere de 1:5.6. Așa este, CUPRA e-Racer este o mașină de curse reală.
270 km/h, de la 0 la 100 în doar 3 secunde, 4 motoare, 6.072 baterii care se reîncarcă în 40 de minute - și toate acestea aproape în tăcere, într-un mod mult mai curat și mai ecologic. Există și alte caracteristici care oferă avantaje. Motorul electric este mai simplu, are nevoie de mai puțină întreținere și este mai eficient. Puterea motorului electric este recuperată în fazele de frânare și decelerare, valorificând în cea mai mare măsură energia cinetică.
Acesta este un concept nou de mașini de circuit, care deschide ușile unei noi experiențe de conducere și unei noi definiții a racing-ului. Oglinzile retrovizoare au fost schimbate cu mini-camere video, pentru o aerodinamică mai bună. Ecranul integrat de pe tabloul de bord permite șoferului să vadă ce se întâmplă în jurul acestuia. Un ecran tactil central îi oferă acestuia posibilitatea de a monitoriza și transfera datele relevante referitoare la sistemul electric și performanța mașinii în timp real.
Cum va fi experiența de circuit a șoferilor cu toate aceste componente? Pot și fanii să experimenteze cursele într-un mod diferit, datorită acestor schimbări, de exemplu prin conectivitate? Viitorul este scris astăzi.
Valorile privind consumul și emisiile de CO₂ au fost determinate în baza procedurilor de măsurare stabilite de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite vehicule noi sunt omologate de tip folosind procedura de testare a vehiculelor ușoare armonizata la nivel mondial (WLTP - World Harmonised Light Vehicle Test Procedure), care este o procedură de testare nouă și mai realistă pentru măsurarea consumului și a emisiilor de CO₂. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP înlocuiește progresiv noul ciclu de conducere european (NEDC - New European Driving Cycle). Datorită condițiilor de testare mai realiste, consumul și emisiile de CO₂ măsurate în cadrul WLTP sunt în multe cazuri mai ridicate comparativ cu cele măsurate în cadrul NEDC. Mai multe detalii despre procedura WLTP, valorile de consum și emisii, precum și elementele care influențează aceste valori pot fi obținute accesând pagina de internet https://www.seat.ro/despre-seat/wltp.
Informațiile nu se referă la un anumit vehicul și
nu constituie parte integrantă a ofertei, ci sunt destinate exclusiv scopurilor
comparative între diferitele tipuri de vehicule. Valorile de consum și emisii ale
vehiculului la momentul utilizării efective a acestuia pot să devieze față de cele
menționate în materialele de prezentare sau în documentele cu privire la vehiculul
în cauză. Aceste valori sunt influențate inclusiv de conduita în trafic, ponderea
parcursului urban/extraurban, consumatorii utilizați in timpul deplasării (de
exemplu, utilizarea instalației de climatizare), gradul de încărcare al
vehiculului, precum și de alți factori ce nu țin de domeniul tehnic (de exemplu,
condițiile de vreme sau condițiile de trafic). De asemenea, dotările opționale și
accesoriile (de exemplu, pneuri mai late, bare transversale, portbagaj auto), pot
modifica parametrii relevanți ai vehiculului, de exemplu, greutatea, rezistența la
rulare și aerodinamicitatea, rezultând astfel abateri ale datelor de consum și
emisii CO₂ în ceea ce privește vehiculul.
Mai multe detalii privind caracteristicile vehiculului, inclusiv valorile de consum și emisii CO₂ pot fi obținute la dealerii autorizați.